Wednesday, October 14, 2020

Khasiat Sayur Terung

Terung atau brinjal adalah antara sumber makanan jenis sayuran yang sangat popular dan mudah didapati di pasar umum, supermarket, kedai runcit dan gerai-gerai di sekitar kediaman kita, ialah tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Solanaceae dan genus Solanum, berasal dari India dan Sri Lanka.

Terung


Terung juga mudah ditanam kerana ia tidak memerlukan kawasan yang istimewa seperti kawasan tanah tinggi atau sebagainya.

KETAHUI KHASIAT TERUNG UNTUK KESIHATAN

1. KAYA ZAT BESI

Dengan kandungan zat besi yang tinggi, ia membantu anda sihat dan kuat. Tidak kiralah dimasak dengan cara apa sekalipun, dipanggang atau dibuat ulam, ia paling baik untuk kesihatan tulang dan mencegah anemia.

2. RENDAH KALORI

Terung adalah sayur yang rendah kalori dan bebas lemak. Jika ingin berdiet, dengan makan terung anda lebih kenyang sepanjang hari.

3. TINGGI SERAT

Kandungan serat yang tinggi baik untuk membantu sistem penghdaman. Pengambilan terung secara rutin dikatakan mampu mencegah risiko kanser usus.

4. MENJAGA KESIHATAN JANTUNG

Terung mengandungi bioflaconoid yang tinggi dan ia baik untuk kesihatan hati, mengawal tekanan darah tinggi dan meredakan stres.

Dalam masa yang sama terung membantu menurunkan kadar kolestrol jahat yang berisiko membahayakan jantung.

5. MENCEGAH DIABETES

Terung juga mempunyai serat yang tinggi, rendah lemak dan karbohidrat. Tidak hairanlah ia membantu mencegah anda dari diabetes.

6. TULANG LEBIH SIHAT DAN KUAT

Kandungan kalsium dalam terung boleh menguatkan sendi dan tulang.

7. MAKANAN OTAK

Kandungn nutrisi phyti dalam terung adalah salah satu nutrisi yang sangat diperlukan oleh otak. Jadi anda tidak perlu fikir lagi, makan sahaja terung untuk otak yang cergas dan sihat. -rasa

Semoga memberi manfaat.

-Kunyithalia.com