Tuesday, August 4, 2020

Lokasi Mana Dan Situasi Bagaimana Kita Wajib Memakai Topeng Muka?

Apabila pemakaian pelitup muka diwajibkan di tempat awam bermula 1 Ogos 2020 yang lalu, dengan penguatkuasaan yang membolehkan seseorang itu didenda RM1,000 jika tidak mematuhinya, timbul juga tanda tanya khususnya tentang lokasi dan situasi yang bagaimana kita wajib memakainya.

Kenapa pakai Topeng Muka

Dalam sidang media berhubung pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sedikit sebanyak persoalan berkenaan diperincikan.

Bermula 1 Ogos 2020, pemakaian pelitup muka adalah diwajibkan apabila seseorang itu berada dalam; pengangkutan awam seperti bas, teksi, kenderaan e-hailing, LRT dan KTM serta tempat-tempat awam yang sesak.

Maksud Tempat Yang Sesak

Antara tempat-tempat awam yang dianggap sesak adalah pasar awam, pasar tani, pasar malam dan juga pasar raya.

Tempat tumpuan pelancong serta panggung wayang juga telah ditetapkan sebagai tempat awam yang sesak.

Walau bagaimanapun, pemakaian pelitup muka tidak diwajibkan di rumah dan di dalam kenderaan sendiri.

Pemakaian pelitup muka juga tidak diwajibkan semasa melakukan aktiviti fizikal; dan bagi kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke bawah.

Jenis Topeng Muka

Ingat pada situasi berikut:
  • Wajib pakai di tempat awam yang sesak, jika kawasan tersebut tidak sesak, maka tidak diwajibkan (contohnya, jika di lokasi terbuka yang tiada kehadiran orang lain).
  • Wajib pakai jika menaiki pengangkutan awam termasuk perkhidmatan e-hailing.
  • Wajib pakai jika memasuki pasar awam, pasar tani, pasar malam dan juga pasar raya.
  • Wajib pakai jika berada dalam ruang tertutup yang bercampur orang ramai, seperti panggung wayang, lif, dan ruang seumpamanya.
  • Tidak diwajibkan memakai pelitup muka di dalam kenderaan persendirian, yang dinaiki ahli keluarga, atau teman kerja yang dikenali.
  • Tiada tindakan saman akan dikenakan kepada pengguna yang tidak memakai pelitup muka ketika berada di dalam kenderaan persendirian.
  • Kanak-kanak berusia 2 tahun ke bawah tidak digalakkan memakai pelitup muka, namun pada masa yang sama tidak dibenarkan dibawa ke tempat awam yang sesak.
  • Tidak diwajibkan memakai pelitup muka semasa melakukan aktiviti fizikal.

Semoga memberi manfaat.

sumber: astroawani