Tuesday, August 25, 2020

Khasiat Kunyit Hitam (Curcuma Caesia)

Kunyit hitam atau nama saintifiknya "Curcuma Caesia" adalah tanaman herba yang berasal dari India, Pakistan, Turki dan beberapa lagi negara, namun kini ia boleh didapati di Malaysia dengan cara penanaman dan penjagaannya adalah sangat berbeza dengan kunyit-kunyit lain kerana ia memerlukan ketelitian dalam aspek tanaman jika untuk pengeluaran secara komersial.

Pokok Kunyit Hitam

Di negara asalnya, kunyit hitam yang juga digelar black turmeric, kali haldi atau black zedoary ini sudah diakui sebagai bahan herba yang terancam disebabkan permintaan dan penggunaan kunyit hitam yang sangat tinggi sehingga menyebabkan eksploitasi secara berlebihan terhadap kunyit hitam.

Berdasarkan pelbagai ujian yang telah dilakukan, di dalam kunyit hitam boleh ditemui kandungan karbohidrat, protein, fenol, minyak tetap dan lemak, steroid, terpenoid, alkaloid, glikosida, dan tanin.

Dilaporkan bahawa, kandungan kimia di dalam kunyit hitam mengandung a-pienne, b-pienne, b-ocimene (E and Z), camphor, linalool, caryphyllene, borneol, camphene, menthol dan cis-b-ocimene.

Secara tradisional, kunyit hitam banyak dimanfaatkan untuk rawatan asma, demam, kista (benjolan), kanser, impotensi, epilepsi, gangguan haid, alergik, luka terbakar, jerawat, sakit gigi dan untuk rawatan kulit.

Terdapat satu teknik pembuatan yang tidak diketahui oleh ramai pakar penyedia produk kunyit hitam ini di mana keberkesanan maksimum dapat dicapai dengan gabungan lada hitam dan serbuk kunyit hitam.

Kajian yang dilakukan pakar ke atas bahan aktif Curcumin ini, menunjukkan ia akan lebih mudah diserap apabila dimakan bersama-sama dengan lada hitam. Jika tidak, curcumin yang terkandung di dalam kunyit hitam tidak akan mudah untuk diserap oleh tubuh.

Caranya, campurkan 20 mg serbuk lada hitam bersama-sama dengan 2 gram kunyit hitam (2,000mg), atau 1 peratus dari jumlah keseluruhan serbuk kunyit dan kadar penyerapan akan ditingkatkan sebanyak 2,000 peratus!

KHASIAT DAN MANFAAT KUNYIT HITAM DAN LADA HITAM UNTUK KESIHATAN

1. Awet Muda

Rawatan awet muda kepada sesetengah orang yang sentiasa mahu berwajah muda walaupun sudah berumur diatas 30 tahun, terbukti berkesan dengan pengambilannya secara serentak.

Kunyit hitam mengandungi zat antioksidan tinggi, yang mempunyai peranan penting dalam menyekat proses penuaan pada tubuh.

Kunyit hitam memberikan khasiat yang besar bagi kesihatan dan tampilan kulit dan dengan mengamalkannya akan memberi manfaat kepada kesihatan kulit dengan menjadikannya lebih licin dan lembab.

2. Wajah Dan Kulit Cantik

Khasiat dari pengambilan Kunyit hitam boleh membuat kulit lebih halus dan membantu membersih atau mengurangkan bintik-bintik merah pada kulit dan juga kepada kulit-kulit yang masalah.

Pelbagai bentuk bintik pada kulit disebabkan kulit tidak serata, memiliki ruam atau bermasalah boleh dihilangkan dengan pengambilan Kunyit hitam secara berterusan.

3. Kulit Gatal Bermasalah

Penyebab terjadinya gatal-gatal pada kulit umumnya adalah akibat bakteria yang menyerang kulit. Ia selalu berlaku bila keadaan cuaca yang kurang baik menyebabkan masalah gatal pada kulit.

Kunyit hitam boleh dimanfaatkan untuk membantu mengatasi masalah kulit gatal, yang mana di dalamnya ada memiliki kandungan yang bersifat anti-radang dan anti-bakteria yang bermanfaat untuk membantu atau mengelakkan kulit menjadi gatal.

4. Tumor (Kanser)

Salah satu manfaat kesihatan terbesar Kunyit hitam adalah dalam pencegahan dan rawatan kanser, kerana kajian telah mendapati bahawa Curcumin dalam Kunyit hitam mendorong kematian sel dalam medulloblastoma, tumor otak pediatrik.

Kajian-kajian lain telah mendapati bahawa ia boleh menyebabkan kematian sel dalam glioblastomas, jenis agresif tumor otak yang tahan kimo dan radiasi.

Dalam buku "Basmi Kanker dengan Herbal Oleh Bambang Sudewo (Mas Dewo)" ada menyebutkan sebuah kajian oleh M. Krishnaraj yang melakukan perbandingan kandungan senyawa fenol dan aktiviti antioksidan antara curcuma caesia (kunyit hitam) dan curcuma biasa (kunyit kuning), lalu terhasillah zat antioksidan yang berfungsi untuk mencegah atau merawat kanser oleh kunyit hitam menjadi lebih tinggi berbanding kunyit biasa.

Pengkaji menemui bahawa jumlah kandungan fenol pada kunyit hitam adalah 44.33mg TAE/g bahan kering, manakala kandungan fenol pada kunyit biasa adalah 37.64 mg TAE/g bahan kering.

Hasil kajian juga menyebutkan kandungan senyawa fenol di dalam kunyit hitam terbukti mempunyai kesan biologi yang kuat.

Fenol berfungsi sebagai antioksidan bagi tubuh yang bekerja untuk mencegah terjadinya pengumpalan keping-keping sel darah, melebarkan pembuluh darah dan menghalang pertumbuhan sel kanser di dalam tubuh.

Kadungan antioksidan di dalam kunyit hitam juga berkemungkinan boleh memberikan khasiat untuk rawatan penyakit jantung dan juga stroke.

Ekstrak kunyit hitam (curcuma caesia) yang mengandungi antioksidan semulajadi dan hampir tidak ada kesan sampingan yang buruk atau berbahaya kepada tubuh badan yang boleh membahayakan kesihatan manusia.

5. Kanser Prostat

Satu kajian mendapati Curcumin dalam Kunyit hitam, apabila digabungkan dengan sayur-sayuran cruciferous (sayur-sayuran berdaun gelap), boleh mencegah kanser prostat dan menghentikan atau melambatkan pertumbuhan kanser prostat yang sedia ada.

6. Kanser Kulit

Satu kajian mendapati bahawa Curcumin dalam Kunyit hitam boleh menyebabkan sel-sel melanoma 'membunuh diri'. Curcumin dalam Kunyit hitam juga mampu memerangi karsinoma sel skuamus.

7. Leukemia

Curcumin dalam Kunyit hitam juga didapati mempunyai kesan yang membenteras gen WT1 dalam sel-sel leukemia kanak-kanak.

Satu kajian mengenai Myelogenous Leukemia (CML) (kanser yang menyerang darah putih) kronik di University of Palermo di Itali mendapati bahawa tikus yang dirawat dengan Tumeric memiliki tumor yang lebih kecil berbanding kumpulan kawalan yang tidak diberikan Curcumin.

8. Multiple Myeloma

Satu kajian di Perancis yang diterbitkan pada tahun 2014 dalam Biologi Cancer & Therapy mendapati beberapa baris sel myeloma (kanser dalam darah putih) yang berbeza adalah sensitif kepada Curcumin dalam Kunyit hitam.

Pusat penyelidikan di University of Texas telah mengkaji kesan Kunyit hitam pada myeloma berbilang selama beberapa tahun.

9. Mencegah Metastasis

Pelbagai kajian telah mendapati bahawa salah satu manfaat kesihatan paling menarik terhadap Curcumin dalam Kunyit hitam adalah ia mampu mencegah metastasis, kanser yang mampu merebak ke bahagian lain tubuh.

10. Mencegah Cachexia

Cachexia adalah salah satu daripada halangan terbesar rawatan untuk ramai pesakit kanser dengan tumor pepejal. Ia menyebabkan penurunan berat badan dan otot berkurangan walaupun makan dalam jumlah yang besar.

Satu kajian di China mendapati bahawa pesakit dengan kanser kolorektal yang diberi Curcumin, sementara menunggu untuk menjalani pembedahan mengalami pertambahan berat badan.

Kajian yang sama juga mendapati bahawa Curcumin dalam Kunyit hitam menyebabkan kematian sel kanser pada pesakit dengan kanser kolorektal.

11. Kemoterapi Enhancer

Para penyelidik di UCLA mendapati bahawa Curcumin dalam Kunyit hitam meningkatkan kesan cisplatin, ketika proses kemoterapi yang digunakan dalam rawatan pelbagai jenis kanser.

Cisplatin dan Kunyit hitam bersama-sama berfungsi lebih baik menekan tumor daripada Cisplatin sahaja.

Di samping itu, kajian yang diterbitkan dalam Nutrition and Cancer jurnal mendapati Curcumin dalam Kunyit hitam bukan sahaja menjadikan sel-sel kanser lebih mudah terdedah kepada kimo tetapi ia juga melindungi sel-sel sihat daripada kesan toksik kimoterapi.

12. Pencegahan Alzheimer

Salah satu faedah Curcumin dalam Kunyit hitam  yang paling menarik adalah dalam kesihatan otak. Telah lama diperhatikan bahawa orang-orang tua di India mempunyai kadar yang rendah penyakit Alzheimer.

Salah satu sebab adalah kemungkinan bahawa mereka memakan banyak Curcumin dalam Kunyit hitam dalam diet mereka.

Satu kajian mendapati bahawa Curcumin dalam Kunyit hitam boleh menghalang atau melambatkan perkembangan penyakit Alzheimer dengan menghapuskan amyloyd plak daripada membentuk di dalam otak.

13. Kesihatan Mata

Kajian di UC San Diego mendapati bahawa Curcumin dalam Kunyit hitam mungkin boleh merawat beberapa jenis pigmentosa Retinitis, sekumpulan degeneratif penyakit mata yang boleh menyebabkan buta. Satu lagi kajian mendapati bahawa ia boleh membantu dalam rawatan degenerasi makula.

14. Pengurangan Berat Badan

Kajian telah mendapati bahawa Curcumin dalam Kunyit hitam boleh menjadi herba yang sangat berkuasa dalam memerangi obesiti dan gejala-gejala yang berkaitan.

Curcumin dalam Kunyit hitam dapat mengurangkan rintangan leptin, merendahkan rintangan insulin, membalikkan hiperglisemia, mengurangkan keradangan dan mengaktifkan lemak isyarat pembakaran gen.

15. Ubat Asli Penahan Sakit Dan Anti Radang

Curcumin dalam Kunyit hitam adalah ubat penahan sakit semula jadi dan cox-2 inhibitor. Satu kajian tentang Curcumin dalam Kunyit hitam yang dibandingkan dengan penggunaan ibuprofen untuk melegakan kesakitan pada pesakit osteoarthritis (sendi lutut) mendapati bahawa, curcumin berfungsi dengan lebih baik berbanding ibuprofen.

Beberapa kajian juga telah mendapati bahawa Curcumin dalam Kunyit hitam mempunyai ciri-ciri anti-radang yang kuat.

Menurut Yayasan Arthritis, beberapa kajian mendapati Curcumin dalam Kunyit hitam berkesan untuk mengurangkan keradangan sendi dan kesakitan, dengan salah satu daripada kajian juga, Curcumin menjadi asas untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak pada pesakit dengan artritis reumatoid daripada diclofenac, satu NSAID yang biasa ditetapkan untuk mereka yang mempunyai RA.

16. Kesihatan Hati

Salah satu faedah kesihatan Curcumin dalam Kunyit hitam yang dipercayai menjadi penyahtoksik hati semula jadi.

Satu kajian juga mendapati bahawa Curcumin boleh melindungi kerosakan hati disebabkan pengambilan alkohol, serta kerosakan yang disebabkan oleh diet yang tinggi lemak.

17. Penyakit Parkinson

Curcumin dalam Kunyit hitam juga berupaya menghalang pembekuan darah di dalam otak dan merupakan agen pelindung saraf.

Beberapa kajian telah mendapati bahawa Curcumin dalam Kunyit hitam boleh memberi manfaat dalam rawatan penyakit Parkinson, dengan menghalang pengumpulan protein yang membawa kepada penyakit Parkinson.

18. Masalah Tulang

Terjadinya pengapuran atau pereputan pada tulang adalah masalah yang cukup serius dimana tulang melemah yang menyebabkan penyakit osteoporosis. Penyakit ini membuatkan seseorang mengalami kesukaran untuk menjalani aktiviti seharian.

Terjadinya pereputan tulang hingga menyebabkan penyakit osteoporisis adalah disebabkan tulang tidak memiliki cukup kalsium, vitamin D dan juga lemahnya penyerapan tulang terhadap pelbagai nutrisi dari makanan dan minuman yang diambil.

Pengambilan Kunyit hitam dan lada hitam yang dimakan bersama dengan madu boleh membantu untuk menghindari masalah ini.

19. Sklerosis Berbilang (Multiple sclerosis - MS)

Curcumin dalam Kunyit hitam telah menunjukkan perkembangan sklerosis berbilang menjadi lebih perlahan. Satu kajian di Universiti Vanderbilt mendapati bahawa Curcumin dalam Kunyit hitam dapat menghalang permulaan penyakit autoimun pada tikus yang sama dengan MS pada manusia.

Malah, penulis kajian berkata MS adalah penyakit yang jarang berlaku di India dan China, di mana Curcumin dalam Kunyit hitam dimakan secara tetap.

20. Psoriasis

Curcumin dalam Kunyit hitam telah terbukti berkesan terhadap psoriasis. Yayasan Psoriasis Kebangsaan mengesyorkan Curcumin dalam Kunyit hitam sebagai penawar semulajadi untuk psoriasis.

21. Kemurungan

Satu kajian di India mendapati bahawa Curcumin dalam Kunyit hitam mungkin adalah rawatan berkesan untuk individu dengan penyakit Kemurungan.

Satu kajian telah dijalankan dalam perbandingan pesakit yang mengambil Prozac, Curcumin dalam Kunyit hitam, atau Prozac dan Curcumin dalam Kunyit hitam bersama-sama.

Kumpulan yang mengambil Prozac dan Curcumin dalam Kunyit hitam bersama-sama mempunyai hasil terbaik, manakala mereka yang hanya mengambil Prozac atau Curcumin dalam Kunyit hitam mempunyai keputusan yang hampir sama, menunjukkan bahawa Curcumin dalam Kunyit hitam boleh diambil bersama dengan Prozac.

22. H. Pylori

Curcumin dalam Kunyit hitam telah didapati dapat menghentikan pertumbuhan H. Pylori (Helicobacter pylori), bakteria yang terdapat di dalam perut dan bahagian-bahagian badan yang lain, yang jika tidak dirawat, boleh membawa kepada ulser perut dan kanser perut.

23. Tidur Yang Lebih Baik

Curcumin dalam Kunyit hitam boleh melindungi daripada kesan kurang tidur. Satu kajian mendapati bahawa ia menghalang kebimbangan, kerosakan oksidatif, dan kemerosotan nilai lain dalam tikus yang kekurangan tidur selama 72 jam.

24. Radang Usus

Pengambilan kapsul Kunyit hitam bermanfaat untuk membantu penyakit radang pada usus. Pengunaannya akan meredakan gejala radang usus dan melancarkan proses pencernaan di dalam tubuh badan.

Organ-organ dalaman akan dapat berfungi dengan lebih baik dan optimum untuk membantu penghadaman dan pencernaan.

25. Menguatkan Jantung

Bagi masalah jantung, pengambilan Kunyit hitam sebanyak 2 atau 3 kali dalam sehari sebelum makan akan dapat memberi manfaat untuk menjaga ketahanan dan kesegaran tubuh badan serta meningkatkan stamina untuk menjalankan aktiviti seharian.

Ia juga dapat membuka saluran darah agar dapat lebih sempurna peredarannya. Tambahan oksigen serta Antioksidan memberikan tambahan lebih kepada sistem jantung untuk bekerja dengan lebih baik.

26. Ubat Sakit Perut

Kandungan Curcumin di dalam Kunyit hitam dapat memberikan khasiat untuk membantu kepada beberapa jenis masalah penyakit pada perut, seperti untuk melegakan perut yang memulas, sehingga meredakan sakit perut yang terjadi secara berterusan.

Khasiat dan manfaat Kunyit hitam ini mampu menjaga saluran pencernaan agar berfungsi dengan lebih baik.

Menurut laman web Food.NDTV, International Journal Of Research In Pharmacy And Chemistry, serbuk kunyit hitam dicampur dengan air dan digunakan untuk melegakan angin gastrik.

Ia juga dikatakan boleh membantu melegakan sakit perut dan masalah usus.

Sifat anti-keradangan pada kunyit hitam turut menjadikannya terkenal sebagai ubat buasir yang berkesan.

27. Anti-Bakteria

Beberapa kajian telah mendapati bahawa Curcumin dalam Kunyit hitam mempunyai ciri-ciri antibakteria dan berguna dalam membasmi kuman akibat luka dan terbakar.

28. Meningkatkan Kesihatan Seksual Lelaki

Kegunaan kunyit hitam yang boleh dikatakan paling popular adalah sebagai peningkat libido atau tenaga batin semulajadi lelaki.

Menurut sumber kajian dan jurnal, ia berkesan memulihkan masalah reproduksi dan juga merangsang keinginan seksual.

Disebabkan permintaan yang agak tinggi, maka tidak hairanlah kunyit hitam diproses menjadi pil untuk dijual di pasaran.

Kontra

Curcumin dalam Kunyit hitam tidak berkesan digunakan oleh individu yang mempunyai masalah batu karang atau masalah hempedu.

Walaupun begitu, Curcumin dalam Kunyit hitam sangat baik digunakan oleh wanita mengandung, namun adalah penting untuk mendapatkan nasihat dari doktor sebelum menggunakan Curcumin dalam Kunyit hitam menjadi perangsang rahim.

Semoga memberi manfaat.

-Kunyithalia.com