Tuesday, May 1, 2018

Pesakit Buah Pinggang Di Malaysia Meningkat Setiap Tahun

Jumlah rakyat Malaysia yang mengalami masalah buah pinggang semakin meningkat iaitu 6,000 kes baharu dicatatkan pada setiap tahun, daripada tahap satu hingga tahap lima yang pada masa ini telah mencecah 400,000 orang.

Pesakit Buah Pinggang
Gambar hiasan.

40,000 orang daripada jumlah itu pula merupakan pesakit penyakit buah pinggang tahap lima dan memerlukan rawatan dialisis.

Setiap tahun, sebanyak 6,000 hingga 7,000 kes baharu pesakit buah pinggang melibatkan rakyat negara telah dikesan, akibat daripada amalan gaya hidup dan pengambilan makanan yang kurang sihat.

Setiap tahun, kerajaan memperuntukkan tidak kurang daripada RM1.6 bilion bagi membiayai kos rawatan pesakit buah pinggang tahap lima di Malaysia.

Kos rawatan bagi pesakit buah pinggang boleh mencecah sehingga RM40,000 seorang bagi tempoh setahun.

Justeru, kementerian kesihatan sedang memberikan fokus kepada langkah pencegahan bagi menangani masalah buah pinggang serta pelbagai penyakit berbahaya lain dengan menjalankan pelbagai kempen kesedaran.

Orang ramai juga digalakkan untuk mengamalkan gaya hidup sihat serta menjaga pemakanan seharian bagi mengelak daripada menghidapi penyakit berbahaya itu.

Setiap orang harus amal gaya hidup sihat untuk elak obesiti dan kencing manis dengan melakukan aktiviti fizikal seperti berbasikal, berjoging dan mengamalkan pengambilan makanan yang sihat. -m